24. mars 2008

Bør dårlig fart belønnes?

De fleste er enige om at det er store individuelle forskjeller på hunder - både genetisk, men ikke minst pga måten de har blitt/blir trent på.

De råd man får må man derfor ofte vurdere ift. egen hund. Vil dette funke på min hund? Kanskje må man prøve seg fram, gi rådet litt tid og se hvordan det man trener på utvikler seg gjennom noen ukers trening.

Så kommer spørsmålet/-ene:

  1. Hvis du lar være å belønne en innkalling - får du bedre fart på neste rep?
  2. Hvis du lar være å belønne innkalling nr en og to - får du bedre fart på tredje rep?
  3. Hvis du belønnner første innkalling - får du da bedre fart på neste innkalling?
  4. Hvis du belønner første og andre innkalling - får du da bedre fart på tredje innkalling?
Jeg vil gjerne ha dine svar på dette :)

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror att mitt svar blir "ja" på alla fyra...Med tillägget "det beror på". Sedan tror jag inte att det har så mycket med hundindividen att göra, snarare tränaren.

Håkon Groven sa...

Jeg tror jeg er enig med deg i at det er treneren (eller rettere sagt treninga) det kommer mest an på...

For Tam tror jeg det er slik at svaret enten er ja på alle eller nei på alle.

Har han mye krutt på lager så er det nok ja, og omvendt.

Men det kommer selvsagt an på en del annet også...

Klarer du å gi noen eksempel hvor du vil la være å belønne vs. belønne?

Marianne sa...

Se bloggen min for utfyllende svar!

Siv sa...

Hva med å herje ham opp før du starter? Hvis du får han i rett sinnstemning før øvelsen er det lettere å få frem og belønne høyere fart. Jeg har gjort mye sånn på Nemo som har vært seig som sirup avogtil på trening. Men når han løper løs i skogen derimot...Kanskje du må skape en annerledes forventning til de øvelsene der du har dårlig fart?
Hvilke øvelser er det?
Uansett, ikke sikkert det funker på Tam, men kanskje verdt et forsøk

Anonym sa...

Gode spørsmål det der. Enig med Fanny at "det beror" på. Det beror på "hvordan du ikke belønner", hvor lang tid det går til neste repetisjon (og hva du/hunden gjør imellom repetisjonene), hvilken læringshistorie hunden har, er det sent eller tidlig i treningsøkten, hvilken Pavlov er hunden i akkurat nå, hva slags hund(erase) har du osv osv.

Er også enig med Heidi i en annen kommentar. Kjør god kvalitet på forsterkningen nesten uansett tempo på innkallingen! Jeg ville satt grensen ved trav, ettersom det er en rimelig enkel grense for hunden å lære. Forskjellen på rask gallopp og middels rask gallopp er mye vanskeligere å diskriminere mellom - det krever svært mange repetisjoner før det evt går opp noe lys for hunden (og innen den tid har kanskje treneren slækket på kriteriene, og dermed blir det håpløst for hunden å lære forskjellen).

Hvis man har én safe løsning og andre ikke fullt så safe løsninger som alle vil produsere den samme farten til slutt såfremt de lykkes, bør man selvfølgelig velge den trygge løsningen (det er ihvertfall den man bør anbefale til sine kurselever, dyreforsøk får man evt gjøre på sin egen hund :-)

I tillegg til kontinuerlig forsterkning og høy forsterkningskvalitet kan du krydre innkallingstreningen med litt strategisk bruk av Pavlov for å få den siste spruten - også det en veldig safe strategi.

PS: Moro at du har begynt å skrive i bloggen igjen! :-)

Anonym sa...

Glemte å si at jeg er skeptisk til å "herje opp hunden" før start. Det kan virke der og da, men du risikerer å gjøre hunden hjelpeavhengig av dette. Bedre at eventuell herjing kommer som belønning ETTER utført øvelse. Det er det eneste som kan gi en langsiktig løsning.

Håkon Groven sa...

En kommentar til Mortens kommentar mhp. hjlepeavhengighet hvis man "herjer opp hunden":

Hva med rep nr to hvis du belønner max med herjing og hele pakka etter rep nr en?

Er man ikke da i samme situasjon?

Betyr det at man ideelt sett bare bør kjøre en rep? Kjører man to eller flere reps så risikerer man hjelpeavhengighet?

Hva hvis man belønner en annen øvelse med herjing før man går over til en fartsøvelse? Da er hunden "ferdig oppherja"...? Bare noe som slo meg...

Anonym sa...

Jo, det er forsåvidt nesten det samme (forskjellen er at hvis man herjer før første rep forsterker man at hunden gjør "ingenting" - som forsåvidt ikke er noen big deal så lenge det ikke skjer altfor ofte).

Det er av samme grunn man helst kjører kun en rep under konkurransetrening (for at hunden ikke skal bli "avhengig" av å kjøre øvelsen to gang på rad, eller å ha sett belønningen på forhånd).

Det er selvfølgelig umulig på unngå flere reps på rad gjennomført, og det er ikke ønskelig heller (ihvertfall ikke før man har fått flyt). Men du er vel forbi det stadiet med Tam for en stund siden...

Blogglisten