28. mars 2008

Mårratrening i ridehuset

Etter ei lita oppvarmingsrunde på jordet utenfor ridehuset, starta vi rett på innkallinger.

Vi kjørte til å begynne med bare siste leddet. Dvs innkalling fra dekk.

De tre første repetisjonene ble belønna max. De to neste ble belønna konkurransemessig, før den sjette igjen ble belønna max.

Farten var slik:
1. Bra fart.
2. Veldig bra fart.
3. Veldig bra fart.
4. Veldig bra fart.
5. Bra fart.
6. Bra fart.

Deretter kjørte vi ei hel innkalling som ble belønna max. Dårlig stå, bra dekk, veldig bra fart!

Deretter kjørte vi to starter med stå, som ble belønna med ball bakover. Veldig bra fart og bra stopp på begge reps.

Jeg synes fart ift. belønning/ikke belønning var akkurat som forventa. Jeg fikk egentlig bare bekrefta det jeg visste fra før: Tam må få mere erfaring med variabel forsterkning. Han må lære å "tåle" at ikke alle reps blir forsterka. Selfølgelig må han det!

Et annet eksperiment som jeg burde ha kjørt er å sjekke hvordan farten utvikler seg når enkelte (dårlige) reps blir "feila". I dag ble de reps som ikke ble belønna, belønna konkurransemessig. Å "feile" blir noe annet... Hva skjer på den etterfølgende repetisjonen da?

Etter innkallingene trente vi litt fri ved fot. Vi gikk lange strekker, og jeg var mer opptatt av å strekke strikk enn at han skulle gå med veldig bra fokus etc. Dette gikk også bra, men det gjør det vanligvis hvis vi får tatt av intenstitetstoppen med annen trening først (noe vi ikke får gjort i konkurranser).

Etter dette fikk vi med Marthe på luktdiskrimineringstrening. Neseprøva har vi ikke trent på i hele vinter, så dette var jeg spent på. Ikke minst fordi vi de siste 2-3 ukene har terpa passiv markering. Ville han legge seg på riktig pinne?

Vi bestemte oss for å kjøre rett på hel øvelse for å sjekke status.

På første rep plukka han riktig, men ble stående et lite sekund med pinnen i kjefte og se på meg, før han returnerte. Trav både ut og inn, men altså riktig pinne, uten prøvesmakking og uten omtak på innkomst.

Så var spørsmålet, skal jeg kjede på nytt? Coachen sa "prøve en hel øvelse til". Og det gjorde vi med eksakt samme resultat. Da ble det kjeding!

Vi kjørte først 3 innkomster fra Marthe der han fikk en pinne plassert i kjeften. Deretter en tilsvarende rep der han plukka pinnen fra bakken. Så kjørte vi igjen hel øvelse. Nå uten tenkepause etter plukkinga, men fremdeles trav både ut og inn.

Altså: På tre reps hel øvelse hadde han klokkeren utførelse av selve diskrimineringa. Dvs, han kunne kanskje søke/finne raskere, men jeg synes dette var veldig bra!

Til slutt hadde vi en fellesdekk med skjult fører sammen med Enya. Tam lå i fem minutter, mens Enya lå halvparten. Marthe og Enya belønte sin dekk rundt Tam mens han fremdeles lå. Marthe sa at det rykket litt i han innimellom, men han lå.

Økta ble avslutta med litt inn-i-bilen-trening der han ble belønna med ballkasting inne i ridehuset.

Veldig fin start på dagen :)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tror du har hengt deg opp litt for i dette med fart jeg. Det er mange BCer som ikke springer alt de kan. Viktigere med sikkerhet i övelsen tenker jeg.

heidi sa...

ja,dette med fart er noe eget!
Alle mine 3 Elitehunder har hatt god fart på innkalling,og men oppskrift på det,er å skite i tempo og belönne hver rep,som om det var julekveld!
Bolibompa,som er mamma til Tam,var treig som en skilpadde som unghund,nå er hun så het at bare det!
Vet at om jeg ikke hadde belönnet dårlig fart,så hadde dette blitt hat-övelsenr.1,både for meg og hunden!Mitt motto her ,som jeg vil hunden skal tenke er:Ikke tenk,bare spring!lett,som en plett!haha!Bare noen tanker fra meg!
Og når det kommer til stykke,så er det som Thomas före meg sier:Sikkerhet er viktig,hvor mange har ikke trent fart,men går på nuller!Da er det bra med en hund,som gjör alt!Ha nå en bra helg,mine valpkjöpere!!!!

Håkon Groven sa...

Takk for innspill begge to!

Jeg er ikke "bekymra" for farten til Tam, men jeg vet at han kan springe fortere enn det jeg får ut av han, så treneren han har bare en ting å gjøre: Gjøre det han kan for å bli bedre til å trene fart :)

En sikker øvelse med bra fart er bedre enn en sikker øvelse med middels fart :)

Men jeg tar poenget. Jeg skal prøve å "stole på" at farten vil bli bedre og bedre "av seg selv", slik som Heidi antyder.

Blogglisten