23. november 2006

Søk i bygg

I går kveld var vi med hundetroppen og trente søk i bygg. Bygningen vi brukte var en gammel militær bunkers. Veldig artig både for Tam og treneren!

Vi var i ilden to ganger. Første gang hadde vi fokus kun på søket, og Tam gikk rett i belønning hos tre figuranter. Dette så kort sagt veldig bra ut! Tam var uredd og virket bevisst på hva han skulle selv om han har kun en dag med søk i bygg fra før, og det var så vidt jeg husker for ca. seks mnd. siden.

På andre økta bestemte jeg meg for å hoppe i deg og prøve om melding med fastbitt satt i dette miljøet. Selvfølgelig ble dette total fiasko. Hvordan kan ei melding som ikke en gang er generalisert i det miljøet hvor han er vant med å trene, funke i et helt nytt miljø?? Hadde jeg vært litt fornuftig så hadde jeg i det minste gått veien om løsbitt, og antageligvis også synlige figuranter.

Hvis jeg skriver konkret hva jeg skal ha fokus på framover når det gjelder meldingstrening, så er det kanskje nok til at man også kan forstå hva som var problemet i går:

1. Ved synlige figuranter så skal jeg bruke løsbitt
2. Ved overgang til "nye" miljøer så skal jeg alltid gå veien om løsbitt
3. Selv om vi nå har begynt med fastbitt så skal vi fremdeles trene mye med løsbitt, ikke minst på nye steder
4. Ved melding med fastbitt skal jeg ha en klar plan for hva jeg skal gjøre dersom Tam griper bittet før han er på tilstrekkelig kort avstand til figuranten
5. Ved melding med fastbitt skal jeg ha en klar plan for hva jeg skal gjøre dersom Tam fortsetter å søke etter at han har tatt bittet i kjeften (dvs. etter at første figurant er funnet). Dette er antageligvis noe jeg kun trenger å tenke på ved søk i bygg.

Har du gode råd mhp. punkt fire og fem? Post en kommentar!

1 kommentar:

Anonym sa...

Ha ha, vi (jag och Helen)har precis diskuterat just de här sakerna och kommit fram till nästan samma lösningar.
Nu kör ju vi i och för sig bara bruks-sök.

På punkt 4 kommer jag att fortsätta generalisera fastrullen på olika ställen och svårigheter och bara med ej synliga figuranter. Dvs hon måste komma ända fram och kan på det sättet bara göra "rätt". När jag tycker att kedjan är riktigt bra generaliserad kommer jag på appelplan att provocera med synlig figurant för att kunna bryta. Då slipper man bli osäker i skogen om allt gått rätt till. Jag kommer under den här tiden och i fortsättningen varva med direkt belöning och lösrulle.

Det är ialllafall planen just nu
;-)

Lycka till och hälsa familjen!

Ellinor & Kola

Blogglisten