23. januar 2006

Ny brukshelg

Det har blitt nok en skikkelig brukshelg på Tam.

Fredagskvelden ble det forøvrig kun rygging inne. Man rekker mange klikk på 15 min :)

Jeg hadde tidligere som mål at han skulle klare å rygge 4x4 meter firkant 1. februar og nå tror jeg faktisk at det er realistisk å nå det målet. Framgang er det eneste som skal til for at det skal være artig å trene, og framgang på rygginga har vi nå!

I tillegg, så ble det ei skikkelig bruksøkt både lørdag og søndag. Rundering og feltsøk har stått på programmet begge dagene. På runderingsøkta lørdag hadde vi fokus på frivillige starter fra utgangsstilling på midtlinja. Det høres sikkert litt rart ut at vi trener på frivillige starter, men klikkertrenere vil jo ha frivillig adferd :) Og det å "stille seg rett opp og ned på midtlinja, med fokus ut i skogen" bør være mer en bra nok kommando til at hunden skal fyke i rett linje ut på 50 meter.

Jeg vil ikke at Tam skal bli "for lydig" på dette. Hvis jeg ikke vil ha han ut i skogen så stiller jeg meg heller ikke opp slik jeg gjør når jeg vil ha han i utgangsstilling. Etter tre slag på hver side der de fleste startet fra utgangstilling (frivillig) ble han nokså trygg på at han faktisk fikk løpe ut uten at jeg hadde sagt "runder". Han gikk forøvrig ikke så rett ut som jeg vil at han skal gjøre, så planen for neste økt (søndag) ble enkel:

1. Fortsette med frivillige starter fra utgangsstilling
2. Bruke påvirkning for å øke sannsynligheten for å få forsterket "å løpe rett ut i 50 meter"

Søndagens økt ble gjennomført som planlagt. Vi brukte i starten kun synspåvirkning, men det viste seg at dette ikke alltid var nok til at Tam løp rett ut. Noen ganger var det nok fordi han faktisk ikke så figuranten, men vi fikk også mistanke om at han kanskje ikke viste helt hva det betydde at han så noe "uti der". Dette gjorde at vi økte påvirkningen til også å inneholde lyd (klapp).

Fordelen med å bruke synspåvikning er at det da er lettere å forsterke riktig adferd enn når man bruker lydpåvirkning:

* Når man bruker lyd og lyden kommer når hunden ser andre steder enn rett ut i skogen så er det jo nettopp "å se andre steder" som blir forsterket.

* Når man bruker synspåvirkning så må hunden nesten se rett ut i skogen for å se figuranten. Dette gjør at det er "å se rett ut i skogen" som blir forsterket.

Når vi brukte lyd i tillegg til synspåvirkning starter vi derfor påvirkningen med bevegelse hos figuranten for deretter å legge på lyd. Slik minimerer vi sannsynligheten for å forsterke feil adferd.

Siden vi brukte påvirkning på alle slagene holdt vi det gående mye lenger enn vanlig. Jeg tror det måtte ble minst fem slag på hver side. Alle slagene starter frivillig fra utgangsstilling.

På neste økt kommer jeg til å variere mellom påvirkning/ikke-påvirkning for å se om han blir flinkere til å løpe rett ut.

I tillegg til runderinga har vi også trent to økter feltsøk i helga.

Lørdag forlanget jeg at han skulle komme å sette seg i utgangsstilling før han fikk løpe ut og hente gjenstanden som ble lagt ut av hjelper mens jeg belønte med lek.
Dette gjorde at jeg mistet noe av den intensiteten jeg vil ha ved denne type trening.

Søndag la jeg derfor om taktikken: Tam fikk da løpe rett ut og hente gjenstanden når jeg ble passiv etter lek. Dette er mer likt slik vi har trent feks. ruta og ut til kjegle. På denne måten virker det som Tam ikke rekker å glemme hvor utrolig kult det er å ha drakamp, løpe etter ballen etc. fra en rep til den neste. På økta søndag løp han rett ut fem ganger på rad uten så mye som å vurdere å finne på noe annet. Slik skal det være :) Han har noe dårlig fart ut, men han løper ut uten at han ser gjenstanden på noen måte. Han hadde derimot fin gallopp og perfekt innkomst + avlevering på alle reps.

1 kommentar:

Anonym sa...

Åh, så härligt det låter med bruksträning! Här blir det mest bara lydnad. Precis när man fick upp hoppet om spårträning så kom det en massa snö igen. Blev lite inspirerad, och funderar på att försöka ha 4x4 baklänges fyrkant klar till 1. februari jag med :D

Blogglisten