12. januar 2009

Mere hals og fremmadsending

Da har vi fått gjennomført enda noen økter med fokus på hals og fremmadsending. Det er ikke alltid like lett å få gjennomført så mye trening/den type trening som man håper på når været er slik som det har vært her den siste uka.

Hals:
Jeg tror vi har fått til tre eller fire økter med hals siden forrige post. Alle økter har vært i forbvindelse med mating om kvelden (Tam får ett måltid pr dag). Han er som regel veldig sulten, og glad i mat som han er halser han som en illsint schæfer for å få maten sin.

Vi har kommet såpass langt med halsen at vi i går baklengskjedet hals + stille. Hals-kommandoen har han begynt å få taket på de siste dagene, og i går la jeg på "vent". som vi allerede bruker til mye rart. For Tam betyr "vent" nettopp vent, men han har jo alltid sittet helt stille på "vent" så hvorfor ikke benytte det som stille-kommando? Eneste problemet med "vent" er at han kan speide litt rundt seg for å se om det er noe han skal løpe ut til/hente. Jeg har også vurdert å bruke "ja" som stille kommando, da dette også er en lignende kommando som han har lært godt. "Ja" bruker jeg som svar på dommerens "er du klar" (har bevisst betinga dette ja'et ved å klikke og belønne for kontakt etter "ja").

Baklengskjeding av halsen gjorde jeg slik:
1) I utg.stilling: sa "vent" -> klikk og belønning.
2) I utg.stilling: sa "vent" -> klikk og belønning.
3) I utg.stilling: sa "vent" -> klikk og belønning.
4) Tok Tam inn i utg.stilling og sa "hals". Etter 5-6 bjeff sa jeg "vent" -> klikk og belønning.

Repeterte så punkt 4 3 ganger og det satt helt fint.

Hovedfokus i videre halstrening:
1) Han skal sitte HELT stille med rompa (i utg.stilling) når han halser
2) Strekke strikken (flere bjeff før belønning)

Fremmadsending:
Det har blitt så som så med fremmadsendingstrening de siste dagene, men noen småøkter har det blitt. Senest i går inne på jobb hos Marthe. Vi har ikke kommet så langt som jeg hadde håpet på denne øvelsen, og jeg ser en bekymringsverdig tendens: Jeg har problemer med å trene dette bra -> Tam synes ikke det er artig! Og jeg ser at han på enkelte økter har lyst til å finne på noe annet enn å være med på min lek.

Dette er et tydelig tegn på at jeg har innslag av negativ forsterkning i treninga mi. Tam skal jo ikke bli med fordi jeg vil eller fordi jeg krever det - han skal være med fordi det å trene (å ha sjansen til å få belønning) skal være mere verdt enn å løpe rundt og gjøre andre ting. Så her er det bare å skjerpe seg og plassere lista der den alltid bør være: Holde fokus på de fire hemmelighetene.

Jeg har egentlig innsett fra "lenge" siden at jeg trener for lange økter med for lav forsterkningskvalitet på denne øvelsen. Hovedmålet framover blir å snu denne øvelsen til noe Tam virkelig har lyst til å være med på!

Ingen kommentarer:

Blogglisten