28. januar 2009

Kan latter kompensere for dårlig trening?

Kari-Anne har lagt inn en kommentar på min forrige post der hun spør om det ikke er en grunnregel at man aldri skal trene hund når man er i dårlig humør.

Det er sikkert delte meninger om dette, men jeg har en klar oppfatning - som vanlig :)

Hvorfor i all verden skal man ikke kunne trene hund når man er i dårlig humør?

Hvis man er prestasjonsbevisst og har høye mål, ser jeg ingen problemer med dette. Men det krever SELVDISIPLIN!

I mitt hode er det hovedsaklig en faktor som bestemmer om man har forutsetninger for å trene bra eller ikke:

FORSTERKNINGSKVALITET!

Klarer man ikke å belønne hunden sin bra nok, må ett eller annet justeres. Akkurat det er det ingen tvil om hvis man har tenkt å oppnå resultater basert på "belønningsbasert" trening.

Har man ikke disiplin til å belønne bra fordi om man selv er i dårlig humør eller i verste fall også lar irritasjon/dårlig humør gå utover hunden, da derimot... DA er jeg enig med Kari-Anne.

Men, de fleste er kanskje flinkere til å belønne når man er i godt humør enn når man er i dårlig humør. Og det er vel kanskje akkurat dette som er "regelens" opphav.

For ikke å snakke om tradisjonell trening der enkelte faktisk baserer treninga si på å "ta" hunden. Med slike metoder vet jeg selv (been there) at man balanserer på en mye kvassere egg mhp. eget humør. Men igjen - etter min mening bør heller ikke gode tradisjonelle trenere påvirkes av eget humør.

Trening er først og fremst en mekanisk ferdighet.

Og som svar på mitt forrige innlegg og kommentar på Susan Garretts sitat:

Latter og godt humør kan ikke kompensere for dårlig trening!

Hvis du føler behov for å le av hunden/din egen trening, så vær sikker på at dette ikke er noe du gjør for å dekke over trening med for høye kriterier/for lav frekvens!

Jeg synes faktisk at jeg både hos kursdeltagere og på en del filmer etc ser en tendens til at latteren sitter løsere når folk trener dårlig enn når de trener bra.

Lytt til deg selv og sjekk om du ofte ler før klikket -> det er ikke lov :)

3 kommentarer:

heidi sa...

bolibompaEn hund lar seg ikke lure,uansett vilken metoder vi bruker!Men en bra trener klarer å holde et minstenivå på treningen,slik at det går å trene selv om man er på dårlig humör!men debeste treninger blir jo når vi også kan bidra med energi!For det er det det handler om,Energi!!!Når den ene må stå for all levering av energi,blir det ikke like bra,som om når begge En hund lar seg ikke lure,uansett vilken metoder vi bruker!Men en bra trener klarer å holde et minstenivå på treningen,slik at det går å trene selv om man er på dårlig humör!men debeste treninger blir jo når vi også kan bidra med energi!For det er det det handler om,Energi!!!Når den ene må stå for all levering av energi,blir det ikke like bra,som om når begge bidrar!Men,det kommer litt an på hva slags hund man har også!(sorry,det er ikke alltid slik at det er oss som trenere)det finns hunder som gir energi,og hunder,som tar energi!Den som gir energi,kan påvirke ditt humör,så treningspasset blir supert,selvom man har starta med dårlig humör!men en hun som tar energi,behöveren trener som kan gi den energi!Har trent begge sorter under mitt liv!Og man lärer fort hvilen sort hund man har i hendene!Og begge kan bli like gode!!!!ha en trevelig,energisk kveld!!!!Hilsen her fra Sverige!bidrar!Men,det kommer litt an på hva slags hund man har også!(sorry,det er ikke alltid slik at det er oss som trenere)det finns hunder som gir energi,og hunder,som tar energi!Den som gir energi,kan påvirke ditt humör,så treningspasset blir supert,selvom man har starta med dårlig humör!men en hun som tar energi,behöveren trener som kan gi den energi!Har trent begge sorter under mitt liv!Og man lärer fort hvilen sort hund man har i hendene!Og begge kan bli like gode!!!!For meg er trening ikke en ren mekanisk grei,det er utbytte av energier!ha en trevelig,energisk kveld!!!!Hilsen her fra Sverige!

heidi sa...

Uff,mye skrivefeil,og noen avsnitt om igjen,men håper budskapet kom frem!

Anonym sa...

Har blogget om et beslektet tema :) På ditt spørsmål, om latter kan kompensere for dårlig trening, vil jeg svare nei, hvis det kun er treningen vi fokuserer på. Nå er jo trening så mye mer enn akkurat den mekaniske ferdigheten og det man faktisk skal lære hunden, så da blir det tjo! :)

Blogglisten