30. juli 2008

Skuddtrening med Koks


I dag hadde vi første økt med skuddtrening med Koks.

Pga. en lite samarbeidsvillig startpistol brukte vi i dag en "vanlig" 9 mm pistol (litt lavere smell enn startpistolen).

Jeg stilte meg opp på ca 250 m avstand i skogen og skjøt ti skudd ila. to minutter. Marthe foret Koks med pannekake på vilkårlige tidspunkt (nesten sammenhengende i to minutter).

I følge Marthe kunne ho knapt se at Koks registrerte skuddene så vi kan tydeligvis være tøffere på neste økt.

4 kommentarer:

Nina sa...

Hmmm.. Ifølge Kathy Sdoa må man ved klassisk betinging være meget obs på å "isolere" det stimuli man ønsker å betinge. Forer man godbiter uvilkårlig i 2 min., med enkelte skudd innemellom, vil det bli meget vanskelig for hunden å diskriminere hvilket stimuli som utløste godbitene/velbehaget. Var det mor i seg selv, skuddene, det at jeg satt, lukten jeg luktet??
Ved klassisk betinging skal godbit KUN følge stimuli man ønsker å knytte velbehag opp til, og dette stimuliet skal komme med kjedelige "stimulus frie" økter imellom- slik at det blir ytterligere klart hva det er som utløser "godbitregnet".
Tipper derimot du vet dette og har en tanke bak måten du trener på. Hold oss oppdatert, skal snart igang med dette selv!

Siv sa...

Jeg syns faktisk det er enklere å trene på slike ting om man ikke fokuserer på selve lyden og forer hver gang det smeller. Da har jeg opplevd at det blir; oj, hva da? Da er det kanskje farlig. Jeg vil heller gi hunden min små oppgaver mens det smeller og belønne vilkårlig slik at fokuset ikke blir på lyden

Nina sa...

Jeg vet flere gjør det slik du illustrerer Siv, og det er sikkert en grunn til det- at det funker.
Med forrige hund, retriever, ble smell assosiert med dummy/ fugl som faller i bakken, noe som førte til at smellet ble det gjeveste på denne jord.
Nå var det nødt til å bli slik da jeg var avhengig av at smellet skulle generere konsentrasjon ut i terrenget, en forventning om det å muligens få en markering å apportere hjem, og ikke skulle bli "avfeid" som bakgrunns støy slik smellet blir dersom en ikke velger å betinge lyden til noe spesielt.
Alt etter sitt bruk, smak og behag!

Håkon Groven sa...

Jeg er ikke ute etter å betinge skuddene. Tvert i mot så vil jeg bare ha "en viss habituering".

Målet med skuddtreninga med Koks er egentlig bare å introdusere henne for skudd tidlig. Lav styrke/lang avstand og veldig gradvis tilnærming.

Jeg hadde nok ikke begynt å tenke klassisk betinging (evt. motbetinging) før jeg så at jeg fikk problemer med den framgangsmåten jeg nå velger.

For meg virker det trygt å bare øke styrken på stimulus gradvis uten å gjøre noe videre nummer ut av det.

Grunnen til at jeg bruker godbiter og passiv hund i starten, er at jeg da synes det er lettere å observere.

Har man feks. en hund som er veldig heit på ett eller annet (feks. lek eller en type aktivitet) kan det være fristende å bruke dette og tenke klassisk betinging, men jeg er da litt redd for at redselen kan bli kamuflert.

Derfor velger jeg lav styrke på stimulus (lang avstand) og benytter ikke klassisk betinging innledningsvis.

Blogglisten