14. mai 2008

Hva er lyttepost?

Jeg fikk en forespørsel fra Ulrika om å forklare hva en lyttepost er....

En militær patruljehund skal blant annet kunne markere lyd fra personell. Hunden skal kunne markere slike lyder både når patruljen den er en del av er i bevegelse (lyd under marsj) og når den er i ro (lyttepost).

Siden patruljehunden (med fører) vanligvis går først i patruljen er det ofte hundefører som bestemmer når man stopper og når man beveger seg . Det typiske er at hundefører stopper patruljen og setter seg på en såkalt lyttepost for eksempel når man skal inn i et område som ikke er klarert. Dette kan for eksempel være ved et hushjørne, før en sving i veien, før en bakketopp etc.

Hundens oppgave på en lyttepost er først og fremst å registere/markere lyder, men de andre sansene er også i bruk. Det er ikke uvanlig at man feks. kan få en overværsmarkering mens man sitter på lyttepost.

Når vi trener lyd under marsj og lyttepost er målet følgelig at hunden skal lære å registrere og markere lyd (feks med sitt vendt mot lyden). Hunden må også lære å holde en markering over noe tid, selv om lyden i perioder opphører.

For en patruljehund er det alltid viktig å være stille (for ikke å bli avslørt). Dette gjelder både under patruljegangen (rolig gange uten stressing/pesing) og når man sitter i ro på lyttepost.

I en praktisk situasjon vil man etter at man har fått en lydmarkering, enten gjøre et oppsøk for å finne lydkilden, eller sette i gang andre tiltak som passer med evt. trusselbilde etc.

En lyttepost kan vare fra noen få minutter og opptil flere timer.

Ingen kommentarer:

Blogglisten