24. august 2009

Bringkobbel-melding

Morten har i dag blogget om innlæring av bringkobbel-melding, på www.hundetrening.no.

Som vanlig er dette veldig fornuftig, men jeg har noen tilføyninger som kanskje er på et litt mer overordnet nivå enn det Morten skriver om. Jeg har selv syndet i henhold til de fleste av punktene under :)

1)
Alt for mange har for dårlig apportering når de starter innlæring av bringkobbel. Hunden kan rett og slett ikke småbitene som skal bli til den ferdige meldinga.

2)
Det benyttes "helt andre regler" for trening i skogen enn på apellbanen - man setter sammen for tidlig og kjører mange repetisjoner med hel øvelse før hunden kan småbitene. Dette resulterer enten i at det benyttes for mye hjelp eller at man står og venter på hunden i det uendelige. Hunden skal kunne småbitene godt nok til at de kan gjøres uten hjelp og med lav latenstid når man setter sammen biter til hel øvelse. Dette gjelder på apellbanen og det gjelder i skogen (veldig mange av oss slurver mot dette i skogen). Husk at mye venting godt kan gi like dårlige treningsvaner og dårlig resultat som hvis du bruker for mye hjelp.

3)
En del hunder har ikke lyst nok på belønninga. Dette synes ikke alltid like godt i søket (uten melding) da en del hunder nesten kan løpe uten belønning (akkurat som at enkelte hunder kan gå spor nesten uten belønning). Det er hunden som bestemmer om belønninga er bra nok. Dersom hunden velger å gjøre noe annet enn å ta belønninga når den blir presentert i treningssituasjonen, så har man pr def for dårlig belønning der og da! Det er også viktig at det innarbeides gode vaner slik at hunden faktisk blir vant med å jobbe for din/figurantens belønning i skogen, og at den ikke finner på alt mulig annet (snusing, tissing, drikking, bading, villmann-løping etc).

4)
Det trenes for lite (melding)! Det kreves mye trening for å få en bringkobbel-melding som er stabilt god i søk. Også de som trener MYE og BRA trenger ofte mer enn en hel sesong.

Ingen kommentarer:

Blogglisten