2. mai 2006

Innlæring av spor

Lone har i en comment på en tidligere post spurt om hvordan Tam har lært å gå spor.

Oppskriften har vært enkel: godbitspor, godbitspor, godbitspor, godbitspor, godbitspor, godbitspor, godbitspor, godbitspor, godbitspor, godbitspor, godbitspor og nå pinnespor.

Hvis jeg skal prøve meg med litt kvalifisert gjetning tror jeg Tam gikk godt over hundre godbitspor med godbit i nesten hvert tråkk, før vi begynte å tenke på pinneplukking i sporet.

Pinneplukkingen ble trent separat som "vanlig lydighetstrening", men med fokus på at han etterhvert skulle finne dem i forskjellig vegetasjon (typisk i veikanter osv).

Før vi introduserte pinner i sporet reduserte vi godbitene i sporet slik at det i deler av sporet kunne være opphold på kanskje inntil 15 m. Samtidig begyne vi å trene litt pinneplukking ved sporstart og ved sporslutt (ellers uavhengig av sporet). Det neste steget var å gå veldig korte spor (noen få meter) med en eller to pinner. Bare for å teste at han virkelig klarte å plukke dem i sporet.

Prallelt gikk vi en del rene godbitspor. Dvs ikke blanding med godbiter og pinner (som feks Marthe og Enya har gjort). Denne framgangsmåten har fungert veldig godt for oss, og det ser pr dato ut som vi er på rett vei :)

I overgange godbitspor/pinnespor så det helt klart ut som at han fremdeles gikk spor for å finne godis, men dette ser jeg stadig mindre noe av. Jeg har da også hjernevasket Tam på de sporene vi har gått i vår: Relativt korte spor med mange pinner.

Eksempler er 20 meter spor med 4-5 pinner, 10 meter spor med 2-3 pinner etc.

2 kommentarer:

sivva sa...

Så flott å lese om noen som har samme formening om spor som jeg har.. Selv har jeg skrevet en blogg om innlæring av spor til hobbybruk/lek inne på hunden.no

Håkon Groven sa...

Oj - det var en gammel post :)

www.hunden.no var en ny side for meg! Ser fint ut! Må bruke litt tid og se om jeg finner noe interessant :)

Blogglisten