21. februar 2010

Tilbake til start - kryp...!

De fleste av oss tar fra tid til annen snarveier i treninga. Noen gjør det bevisst på enkelte øvelser, andre gjør det ubevisst på stort og smått. Uansett om man tar snarveier bevisst eller ikke, så havner man ofte i etterkant i den situasjonen at man vil rykke tilbake til start og rette opp i problemer man har fått som følge av snarveier.


Jeg har sikkert flere øvelser der noen vil hevde at jeg har tatt snarveier (kommer an på øyet som ser og hvor høye mål man setter seg), men en øvelse hvor jeg definitivt har tatt en snarvei er bruksøvelsen kryp.

Mitt idealbilde på den krypende hunden er ca slik: En hund som ligger tungt nede med framparten (bryst og albuer skal berøre bakken) og som beveger ett og ett bakben diagonalt med tilsvarende frambensbevegelser. Hunden skal være så lav som mulig med kroppen og relativt lav med hodet. Hunden skal ikke stresse, og den skal være stille under krypen. Den skal forøvrig følge førers retning og tempo, akkurat som vi ønsker under fri ved foten.

Tam og jeg har vært på etterskudd med krypen helt siden vi stilte til start i C (neste nederste bruksklassen, som er den første klassen med kryp på programmet). Dette har ført til at vi har tatt opptil flere snarveie for at øvelsen ikke skulle forhindre oss fra opprykk til neste klasse. Etter sist sesong bestemte vi oss forøvrig for at nok er nok.

Det var først og fremst parallelle bakbensbevegelser vi ville til livs. Det har vi nå brukt mange økter på å prøve å lære inn på nytt. Det er en gang slik at desto flere ganger hunden har blitt belønnet for en adferd, desto vanskeligere blir det å erstatte denne adferden med en ny/annen adferd som ligner. Vi rykket derfor HELT tilbake til start og har hatt fokus på følgende under treninga, for nå å få krypen slik vi vil ha den:

1) Klikket og belønnet for å ligge helt i ro med "lav intensitet" (feks uten å logre)
2) Beveget meg forsiktig bakover med hunden liggende framfor meg med fronten mot meg og klikket så snart hunen beveget ETT bakben. Etter mange klikk for parallelle bakben var dette så vanskelig å få til at jeg lokket hunden med en godbit fra side til side for å få den til å flytte på ett og ett bakben.
3) Etterhvert har jeg øket vanskelighetsgraden veldig sakte slik at jeg etterhvert kan klikke etter å ha fått flere bevegelser med ett og ett ben.

Filmen under viser hvordan en trening midt på dagen i dag, med hunden i front, så ut.


4) Etterhvert som vi har begynt å få frem ønskede bakbensbevegelser med hunden i front, har vi igjen begynt å trene med hunden ved siden. Dette vises i klippet under.


Det som nå er spennende er om vi klarer å ha god nok treningsdisiplin til at vi ikke igjen(!) må slurve for å være klare til neste konkurranse, som er senest i mai :)

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det ser jo kjempebra ut. Har tatt mange snarveier med "gamlingen" min nå hvis vi skal rekke å komme opp i A - både på kryp, fremadsending osv osv :-)... Men det ser unektelig litt finere ut uten de parallelle forflytningene ja:-)

Håkon Groven sa...

Ser finere ut, men det er forskjell på å få til noen få skritt på film og å få det til i ferdig A-øvelse med konkurransemessige forstyrrelser :)

Maria Hagstrøm sa det veldig fint: "Ikke noe problem - dette får du fint konkurranseklart til mai hvis du trener kryp to ganger for dagen" :|

Godt å tenke på at vi har nok å trene på :-)

Silje Slagnes sa...

Lekkert!! Veldig fin film. Holder på med det samme med bartetrynet Pippi,men jeg er som deg....må ha et godt grep i nakken for ikke å "fuske". Jeg får se om jeg lykkes. Din kryp (ja ikke din da, men Tams) ser ihvertfall veldig lovende ut!! Dette blir bra!

Håkon Groven sa...

Ja, som sagt: Med to økter for dagen fram til 1. mai så kan vi jo håpe at det blir bra :-)

Elller... hmm. Få se. Jeg trener jo kryp MAX en gang for dagen. Så da skulle det ta dobbelt så lang tid. Dvs. 1 juli :(

Bittert at treningsmengde og resultat henger så tett sammen :)

Merethe sa...

Hei!
Takk for sist - dere gjorde et kjempefint stevne i går også!
Og nå ble jeg så glad over å finne bloggen din, her blir det nok masse tips å finne tenker jeg.

Lykke til med krypinga! Og du har jo så rett, så rett - det blir jo altfor lite mengde på våre firbeinte...

Mvh
Merethe & Fame (som får trene altfor lite)

Håkon Groven sa...

Hei Merethe!

Takk for skryt :)

Dere viste jo også mye bra!

Hvis vi begge får bukt med nullene i løpet av sommeren så begynner det jo å lukte :)

Heierås-sida var forresten veldig fin! Artig å lese bloggen :)

Blogglisten