2. august 2010

Solid utvidelse av verktøykassa for trening av feltsøk

I helga har Maria Hagstrøm vært hos oss i Buvika og holdt feltsøk-kurs.


Jeg har tidligere skrevet om å låne fra andres ryggsekk, og det er nettopp dette vi gjør når vi går på kurs - eller rettere sagt, vi prøver å ta noen snarveier ved å fylle vår egen verktøykasse med verktøy som andre har erfart er gode verktøy.

Maria har gjennom flere tidligere kurs bevist at hun har en veldig solid verktøykasse når det gjelder lydighetstrening, så jeg var spent på hvor mye hun hadde mhp. feltsøk. Og Maria skuffet ikke! :-)

Det var faktisk nettopp mangfoldet hennes som imponerte meg i helga. Jeg skal ikke prøve meg på noen oppsummering av helga, for det har allerede Trine og Agnete gjort veldig bra i denne, denne, denne og denne posten! Anbefalt lesning!

Det jeg derimot må skrive noen ord om er noe som skjer noen få ganger i løpet av et år - at man virkerlig blir satt ut av smådetaljer i andres trening. Jeg blir ofte imponert både av andres trening og av å se virkelig gode ekvipasjer i konkurranseringen, men jeg snakker nå om slike øyeblikk der du virkelig blir stående og måpe og nesten blir sentimental :)

Maria bydde på et slik øyeblikk i helga. Trine og Vilja har trent mye på å få Vilja til å komme tilbake med lekene i stedet for å bli stående (eller å stikke avgårde). Og de er definitivt på rett vei, men altså, Maria viste en bitteliten sak som tok kaka for meg denne helga (vanskelig å forklare med få ord):

Trine har gjennom flere pass i helga trent hold fast ved at Trine drar i en gjenstand mens Vilja holder i mot. Veldig bevisst bruk av belønningssignalet "ja", null skravling før belønningssignalet gis og veldig gode belønninger gjorde at vi så fin framgang for Viljas hold-fast (jeg kunne skrevet mange skjermhøyder om akkurat denne bruken av belønningssignal og fravær av støy før belønningssignalet - noe som gjør belønningssignalet til et knviskarpt treningsverktøy, men det får bli en annen gang).

Så var det dette med å komme tilbake med gjenstanden da: Trine fyrer opp Vilja med sin rosa Kong Wubba, og i det Trine avslutter leken tilbyr Maria Vilja en gjenstand som hun holder tak i med begge hendene (kort avstand fra Trine!). I det Vilja griper lyder belønningssignalet fra Trine momentant "JA!", og Vilja slipper og snur seg på direkten og hugger tak i kongen. Slik fortsetter de, mens de øker både avstanden mellom Trine og Maria og lengden på hvor lenge Vilja må holde før belønningssignalet kommer. Magisk effekt i løpet av noen veldig få treningsminutter! Når Maria slipper gjenstanden uten at belønningssignalet har kommet, snur selvsagt Vilja og løper mot Trine (eller rettere sagt kongen!) mens ho holder gjenstanden hardt fast, uten å tygge!

Jeg har gjort mye som ligner på dette, både i feltet og under meldingstrening i rundering, og dette ligner mye på den slipp-treninga som en del oppegående ipo-folk bruker for å trene slipp fra figuranten, men likevel :) Ved å sette sammen de riktige treningsverktøy kan man få den magiske effekten som gjør at noen får superresultater i løpet av kort tid, mens andre trener og trener og trener og trener og... :-)

5 kommentarer:

Trine sa...

Den treningsøkta kjentes virkelig bra ut! Fint å få den oppsummert "utenfra". Da blir en mer besvisst på detaljene i treninga :-)

Merethe sa...

Dette hørtes veldig spennende ut! Kan du tipse meg neste gang dama kommer til byen? Jeg vil være med :-)
Mvh Merethe (post@heieras.com)

Simen sa...

Gleder meg til jeg skal gå på kurs med henne :-)

Unknown sa...

Jeg tror det blir rift om plassene på neste kurs jeg... Tror du den metoden som både du og Trine har beskrevet kan brukes på nybegynner trening også? Jeg "strever" med å finne rette "hold fast" trening til Jazz (7mnd).

Håkon Groven sa...

Jeg synes dere fikk til mange gode økter i helga, Trine!

Kurs blir det muligens til våren, men ingenting er spikret enda, og ja det virker som det er minst 30 som vil være med :D

Og Trine H, ja denne treninga kan gjøres helt fra starten, men noe av det som jeg skriver om betinger kanskje at man har kommet akkurat langt nok til at hunden frivillig kan hugge tak i leken/gjenstanden et bittelite sekund. Et godt innarbeidet belønningssignal er uansett gull verdt ved den tidlige holdfast-treninga.

Blogglisten