27. mars 2009

Planlagt elitedebut

19. april blir Tams elitedebut.

Det er nå snart et år siden vi fikk opprykket, så det skulle jammen bare mangle!

Vi har forøvrig ikke fått trent så målbevisst med eliteøvelsene som vi burde, og vi har også trent veldig lite sammen med andre det siste året.

Jeg har nå derfor meldt oss på for å gi meg selv et skikkelig spark, mer enn at vi er klare for de store poengsummene.

Av erfaring vet jeg at konkurranser, og det å ha en dato å sikte mot er veldig motiverende for meg + at jeg får et veldig mye bedre fokus på treninga mi når jeg får jevnlige status-sjekker (som en konkurranse er).

Under har jeg oppsummert det jeg tror er status mhp. de ulike øvelsene pr. nå:

Fellessitt: Dette er en øvelse som vi har trent veldig lite, men som jeg ikke har særlig til respekt for. Den generelle kommentaren her blir ca som for fellesdekken.

Fellesdekk: Tam har aldri blitt helt stødig på fellesdekk. Hovedgrunnen er enkel - for lite trening på denne øvelse + for lite trening sammen med andre. Dette er derfor en øvelse som vi virkelig må få arrangert mange reps av i ukene som kommer. Jeg anser likevel denne øvelsen som "ferdig" - det er liksom bare å trene.

Fri ved foten: Dette er en øvelse som Tam vanligvis gjør nokså bra. Vi kan forøvrig få litt lyd av og til og havner derfor av og til på en åtter, men som oftest har vi sett ni'ere og ti'ere på denne øvelsen. Planen de kommende uker blir å legge opp treninga slik at vi kan gå lenge uten belønning uten å få lyd. I tillegg, må vi børste støv av rygginga, som aldri har vært veldig god.

Mannekengen: Sitt under marsj har vært den delen som har vært dårligst, så vi har derfor frisket opp denne noe i det siste. Stimuluskontrollen (skille mellom stå, sitt og ligg) er ok hvis jeg bruker litt hjelp, så her må målet være å få Tam stødig på dette, med så lite hjelp som mulig. Hjelpen jeg bruker er at stå kommanderes på venstre fot, sitt og ligg kommanderes på høyre fot. I tillegg holder jeg ofte bittelitt høyere tempo før stå, enn før sitt og ligg. Er det noen som har synspunkter på om det er et stort minus at jeg alltid kommanderer på en bestemt fot - er dette en hjelp som MÅ fjernes?

Innkalling med stå og dekk: Denne øvelsen er ok, så her er det bare å trene fornuftig for å gjøre den gradvis bedre. Bedre fart er alltid et mål, i tillegg må vi i dag støtte oss på baklengskjeding for å ikke risikere å få stå på ligg-kommando. Liggen bør altså bli bedre. Vi får også ofte utfordring med farten dersom det er andre hunder for tett på.

Ruta: Dette er en øvelse som vi ikke har trent på flere måneder. Fokus framover blir å trene, trene og trene! Første pri er mange, mange, mange reps til ruta med så bra belønning som mulig.

Apportering over hinder (metall): Vi har ikke trent denne øvelsen på det jeg kan huske. Vi har derimot drevet nokså mye generell apporteringstrening i vinter. Planen framover blir å trene vanlig apportering med metall og treapport over hinder.

Apportering med dirigering: Dette er den øvelsen hvor vi har lengst å gå tror jeg. Vi er ikke i nærheten av ferdig øvelse, og jeg har heller ikke som mål å være ferdig til elitedebuten. Slik jeg ser det nå, kommer vi nok til å stå over denne øvelsen. Planen framover blir forøvrig å: 1) Lage en god plan for trening på denne øvelsen + 2) Følge denne planen.

Lukdiskriminering: Dette er en øvelse som vi har hatt ok kontroll på, men kun med uberørte pinner. Dette må det gjøres noe med! Hvis vi får til 5-6 reps i uka fram til konkurransen, bør det gå bra.

Avstandsdirrigering: Vi har vært innom denne øvelsen med jevne mellomrom i vinter, så den er ok. Det som skal bli bedre er - å holde posisjonene lenger før kommando kommer, utførelse med forstyrrelser (andre hunder) + legge opp treninga slik at han blir stadig bedre til å holde låste bakben under alle stillingsforandringer.

Generelt: Vi må trene konkurranselikt og med andre hunder til stede! Vi må også begynne å ha fokus på konkurransemessige innkomster + overganger mellom øvelsene.

Jeg gleder meg til de kommende ukene og ikke minst til å debutere i elite, selv om det er for tidlig å forvente de store poengsummene. Målet er uansett å trene mye og at Tam skal synes at hver eneste økt er stas!

4 kommentarer:

Patrik sa...

Lycka till, jag håller på er.

Marianne sa...

Så bra! Når det gjelder manekengen ser jeg ingen problemer med å ha den "hjelpen" du nevner, så lenge DU klarer å holde styr på hvilken hjelp til hvilken kommando ;)

Christel sa...

Vad spännande! Massor med lycka till!
Jag håller med Marianne, ingen fara med den hjälpen, men JAG skulle nog inte lyckas hålla ordning på det och göra rätt... ;)

siv og kry sa...

Lykke til! Det er jo bare å gjøre det ja :)

Blogglisten