I helgen har jeg vært på kurs hos Thomas og Fanny, som driver www.klickerklok.se.
Med en hormonell Tam som bar veldig preg av å komme fra to høyløpske tisper hjemme, til ytterligere løpske tisper hos Thomas og Fanny, fikk vi virkelig brynt oss.
Lite er mer frustrerende enn når man driver med belønningsbasert trening og havner i situasjoner der man ikke klarer å belønne hunden skikkelig.
I slike situasjoner er det forøvrig merkelig å se at Tam kan gjøre ting nærmest på autopilot, selv om han ikke vil ha belønning. Det som er problemet med autopiloten er at intensitet mangler ift. når han virkelig jobber for belønningen (det er liksom ingen hjemme).
Løpske tisper er forøvrig en "vanskelighet" som tidligere ikke har vært veldig problematisk med Tam, men i helga har jeg virkelig fått brynt mine små grå. Og ingenting er vel bedre enn det?
Symptomene er egentlig de samme som de kan være dersom vi er for nærme andre hannhunder under trening og konkurranse - kommer vi fornærme, så kan han tilsynelatende holde fokus, men han blir neste umulig å belønne.
Dette er noe vi burde tatt et skippertak ift. for lenge siden, men med alt for få treningstimer sammen med andre, har det fått skure og gå. Jeg har alltid sett på Tams lek som veldig god, men samtidig vet jeg at vi har en brist i utdanningen når det gjelder lek tett på (nærmere enn 7-8 meter?) andre hannhunder. Thomas mener at dette er to sider av samme sak - med enda bedre lek på avstand vil leken på kort avstand også bli bedre.
Min egen konklusjon er som følger: Forbedre leken både på lang og kort avstand, men også ha fokus på habitueringsbiten (kort sagt: mer treningstid tettere på andre hannunder).
Under har jeg våget meg på å oppsummere Thomas og Fannys råd mhp. hvordan jeg skal øke kvaliteteten på leken. Noe av det gjelder for lek generelt, mens noe gjelder spesielt for de situasjonene der jeg har problemer med å belønne bra.
1) Drakamp er å foretrekke framfor jaktlek (feks. ballkasting)
2) Under drakamp skal hunden trekke rett bakover, med alle fire beina på bakken, leken skal ikke ristes under drakampen og bittet skal være fast (dette hørtes ut som det kom fra tøffingene i hundetroppen :)
3) Hunden skal kunne slippe på kommando, men skal ikke slippe ved passivitet eller i bytte med godis
4) Hunden skal fortsette leken også ved alle typer forstyrrelser (derfor punkt 3)
5) Det er alltid vi som skal avslutte leken - dersom hunden avslutter skal vi ikke gi oss før vi har fått hunden i gang igjen, slik at vi kan avslutte
Det er mulig det er noe jeg har glemt her, men jeg prøver å evaluere Tam og meg utifra disse punktene, under:
1) Både Tam og jeg foretrekker en blanding av jakt og kamp. Tam liker definitivt jakt best og den vanlige belønningen hos oss er litt kamping og litt bytting, med enkelte kast. For å passe i Fanny og Thomas form må vi altså legge mer vekt på kamp og mindre på jakt. Skal bli, men løping etter ball blir det nok fortsatt mye av.
2) Tam er nok mest vant med (og best på) å bli svinget rundt av meg mens han selv holder fast som best han kan, men han kan også dra bra bakover når han er skikkelig på hugget. For å passe i Fanny og Thomas form må Tam bli flinkere til å trekke rett bakover, og jeg må i mindre grad slenge rundt på han. Skal også bli.
3) Tam er flink til å slippe både på kommando og frivillig når jeg har en leke eller godis å bytte med. Hvis alt annet enn leke 1 er i lommene er han ok til å slippe ved passivitet, men mindre flink på kommando. Jeg kommer til å fokusere på å få på plass en enda bedre slipp-kommando, som skal funke også under heftig lek.
4) Tam skal få lære å ikke slippe ved passiviet eller når jeg stikker hånden i lommen for å hente ut en godbit. Som runderingsfigurant synes jeg dette er veldig viktige egenskaper (ikke bare for figuranten, men også for hunden), men jeg kan jo _late_ som jeg er flink kurselev og derfor gjøre som jeg får beskjed om. Det jeg definitivt skal legge vekt på er at Tam skal kunne tåle gradvis mere forstyrrelser uten at det går utover leken. Jeg tror dette er en veldig viktig del for at vi skal unngå at han demper seg på konkurranser der det er mye styr og ståk!
5) Når det gjelder punkt fem har jeg litt problemer. Jeg synes ikke at man for envher pris skal få hunden i gang igjen dersom hunden "velger" å avslutte leken. Jeg kan gå med på å gjøre dette innimellom når man har dummet seg ut og trent (lekt) med for høye kriterier, men dette er ikke noe jeg vil basere lekutdanningen på. Jeg er da også noe mer for å senke kriteriene når jeg ser at jeg har dummet meg ut, enn det Thomas og Fanny er (dette får jeg vel en kommentar på? :). Jeg mener - dersom du innser at du trener med for høye kriterier - senk kriteriene og hev dem igjen lynkjapt. De mener i prinsippet at kriterier aldri skal senkes. Akkurat denne saken kunne vi nok skrevet hver vår bok om uten å bli enige, så jeg lar den ligge der...
De som kjenner Premacks prinsipp vet at det er fullt mulig å forsterke feks. lek med å gi godbiter, eller å forsterke lek med å la hunden løpe bort til en løpsk tispe osv. Dette er også noe Thomas og Fanny fokuserer på. Dette har jeg tenkt å bli mer bevisst på, både slik at jeg ikke forsterker "jeg-vil-ikke-leke-når-vi-er-så-tett-på-adferden" ved å gi godis som belønning, men også prøve å forsterke "jeg-leker-selv-om-vi-er-veldig-tett-på-adferden" ved å gi godis.
29. mars 2009
Hvordan forsterke lek?
Etiketter:
lek
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
5 kommentarer:
Spennende lesning! :-)
Hei! Fint innlegg :O)
Jeg stusset på en sak:
3) Hunden skal kunne slippe på kommando, men skal ikke slippe ved passivitet eller i bytte med godis
Altså, hva er alternativet til å lære hunden slipp om vi ikke skal lære den det via passivitet? Mulig jeg har misforstått noe her, så håper på en oppklaring :O)
Må få kommentere en sak:
Ikke senk kriteriene umiddelbart når hunden støter på problemer, men ha litt is i magen for å se om den kan løse det uten hjelp (hjelp her=at du senker kriteriene).
Men selvsagt, har du satt feil kriterium går du tilbake til et point of success.
Kari-Anne: Vi lærer valpene slipp ved å bytte med godis:) Først litt omvendt lokking for å lære hundene å ikke slippe om vi forsøker å lure de med godis, men når vi sier takk først får de godis! Jeg vil gjerne at hunden kan dra selv om jeg er mere passiv. En slippkommando under heftig lek syns jeg ikke er kjempeviktig, du kan jo bli litt mer passiv før du sier slipp. Men signalet om slipp er kommandoen, ikke at jeg blir passiv eller tar frem godbiter. Håper det var oppklarende:)
Veldig interessant oppsummering, Håkon. En ting som slo meg ang. lek & slipp: Hva er egentlig den prinsippielle forskjellen mellom å slippe på et verbalt signal, og å slippe under passivitet (et miljøsignal)?
I begge tilfeller er det snakk om veldig distinkte signaler som forteller hunden når den skal slippe. En frivillig slipp ved passivitet kan også brukes for å lære inn et verbalt slipp-signal som etterhvert kan brukes også mens man fortsett leker aktivt (gradvis mer heftig).
Personlig har jeg aldri opplevd at slipp ved passivitet gir mindre intensitet på filla. Det som KAN gi mindre intensitet er å ofte belønne slipp med godbiter. Men hvis man ofte belønner en slipp med passivitet med å starte leken på nytt opplever jeg som regel at intensiteten faktisk øker. Svært mange hunder liker som jo regel selve igangsettingen av leken (med 1-2 sek intensiv jaging) bedre enn selve draingen, og dermed får du en Premack-kobling her også (lek for å få lov til å starte leken på nytt igjen).
Jeg tror man skal være litt forsiktig med å sette veldig rigide regler for hvordan hunden SKAL leke (med unntak av at den skal ikke ha lov til å bite i hender eller føtter til personen den leker med). Hunder er forskjellige. Noen hunder (raser) liker å dra/riste (terriere!), andre liker selve jakten bedre (retrievere). Selv om slike preferanser ER formbare gjennom læring tror jeg det er dumt å ikke ta hensyn til dem ihvertfall.
Jag vill inte att min hund ska släppa vid passivitet eftersom jag vill att hon ska fortsätta kampa vid passivitet. Det är inte svårare än så :) Om man har en vuxen hund som inte släpper för godbitar, så rekommenderar jag absolut att man använder släpp vid passivitet som ett sätt att få fram beteendet, så att man kan lägga kommando på det!
Självklart ska man ta hänsyn till vilken typ av lek hunden tycker är mest förstärkande. Den kan man ju använda för att förstärka andra typer av lek, till exempel. Problemet är väl snarare att folk gör tvärt om, förstärker ovilja att leka kamplek med jaktlek eller godbitar...
Och till slut... det viktigaste är att hunden tycker att leken är rolig! Innan man har någon typ av lek som hunden uppskattar kan man inte utveckla den vidare.
Legg inn en kommentar